MATLAB Answers

why PV panels gives algebraic loop errors?

162 views (last 30 days)
Hello everybody I have a question why when I'm simulating my PV sistem, especifically the PV panel send me an arror for algebaric loop, if it is a model constructed by mathworks, and it should work without any problem so that it has been optimiced. I do my question because i can disable in the diagnostic page the message, but i still appear the error message.
This is the message: An error occurred while running the simulation and the simulation was terminated Caused by: Algebraic state in algebraic loop containing 'Mec2cea_TODO_Prueba/PV Array/I Filter/First-Order Filter/Model/Sum1' computed at time 85508.67136121988 is Inf or NaN. There may be a singularity in the solution. If the model is correct, try reducing the step size (either by reducing the fixed step size or by tightening the error tolerances

  1 Comment

Seyma Biskin
Seyma Biskin on 28 Apr 2018
Hello, have you solved the problem? I encountered with the same error and I am also using PV array whic is included simscape renewables library.
This is the error exactly: Algebraic state in algebraic loop containing 'micro_grid_last/PV Array/Diode Rsh/Product5' computed at time 0.0 is Inf or NaN. There may be a singularity in the solution. If the model is correct, try reducing the step size (either by reducing the fixed step size or by tightening the error tolerances)
It will be great to share if you solved it because everywhere I found solution as inserting unit delay or memory but as you also said pv array is not editable and error is within the pv module.

Sign in to comment.

Accepted Answer

Muhammed Fasil
Muhammed Fasil on 10 Apr 2016
Use a "unit delay" block near that error area. Possibly just before division/multiplication blocks

  13 Comments

Nikhil Joshi
Nikhil Joshi on 3 Mar 2019
when i go to advanced and click on to break algebraic loop in internal model and run simulation then error not occured but my values are nan on display and dont show and curve on scope what can i do ....
Gert Kruger
Gert Kruger on 3 Jun 2019
I'm sorry, but I do not agree with your answer.
Sandra Silva
Sandra Silva on 17 Sep 2020
Hello,
I had the same problem. I was using a discrete model, with a sample time of 2.5e-6s. I changed it to 2.5e-7s and solved the problem.

Sign in to comment.

More Answers (2)

Christos Bethanis
Christos Bethanis on 4 May 2019
I found it!
I have fixed step size and auto size, auto solver.
Just look at the example "power_pvarray_250kw". Go to the pv array
  1. mask parameters->advanced-> check "break algebraic loop..."
  2. You may face "Derivative of state in block /PV Array/Diode Rsh/BAL/Transfer Fcn' at time is not finite. There are problems with the radiance input. This maybe has to do with the rate and causes inf or nan.If you put variable step you may solve this problem but it will be really slow. So just put a rate limiter before linking the radiance to the pv array and also inside the "bal" of the PV it has a specific unit delay put your own in your project or copy the pv module of this project. The example has done this and it worked for me also.
I hope that it will work for you because I read many posts for this problem and the module is probably buggy

  3 Comments

Ahmed
Ahmed on 22 Jun 2019
Thanks for your notification
your solution is working
Daniel Azlan
Daniel Azlan on 17 May 2020
why i cannot open mask parameter?
Mahesh P
Mahesh P on 16 Jun 2020
its not working if we have two or more panels in series

Sign in to comment.


Gert Kruger
Gert Kruger on 29 May 2019
Edited: Gert Kruger on 29 May 2019
The provided suggestion of the unit delay is a work around, but it does not provide the reason for the presence of the algebraic loop.
Here is the real answer to "why?":
The unit delay proposed in the answer is not supposed to be necessary, since the V-Filter and I-Filter in the model, for the computation of Vd, is supposed to break the algbraic loop. Vd which is dependent on the model output is fed-back to the model inputs which would have caused an algebraic loop if the filters were not present. The presence of the algebraic loop indicates that the V-Filter and I-Filter implementation probably has an unintended direct feed-through at some point during the simulation.
Adding a unit delay forces the model to be a mixed simulation problem, even if the rest of the model consist out of continuous state models. Secondly, what is an appropriate sample time for the unit delay?
A much better solution:
Replace the faulty filters with ones which actually work as intended:
  1. right-click on the PV arrary->library->disable link
  2. Bypass the low-pass filters with the one provided here: https://www.mathworks.com/matlabcentral/fileexchange/58498-real-time-tunable-filters
  3. Set the cut-off frequency equal to 1/Tf, i.e. the same cutoff frequency of the V-Filter and I-Filter
  4. Keep the old I Filter and V Filter models inside the original PV array model, but comment them out. The old filters have to be inside the subsystem for model initialization to work correctly.
Or download the model with the required modifications made at:
The proposed solution has been tested.
Kind regards,
Gert

  0 Comments

Sign in to comment.

Community Treasure Hunt

Find the treasures in MATLAB Central and discover how the community can help you!

Start Hunting!

Translated by